Напередодні Всесвітнього дня боротьби з інсультом фахівці Запорізької обласної лікарні нагадали, як розпізнати і попередити смертельну недугу

2 Всемирный ден

Інсульт давно перетворився з рядової хвороби в глобальну епідемію. Медики б'ють на сполох: кількість мозкових катастроф з кожним роком зростає, причому вражає недуга все більше молодих пацієнтів. Про першу допомогу при інсульті, методах лікування, діагностики та профілактики цієї хвороби ще раз нагадали неврпатологи і нейрохірурги Запорізької обласної лікарні напередодні Всесвітнього дня боротьби з інсультом.

Інсульт - це порушення мозкового кровообігу, через що клітини мозку позбавляються кисню і втрачають свої функції. Щоб описати масштаб проблеми, яку інсульт являє для людства, досить даних статистики: у світі щорічно трапляються більш 15 млн. мозкових катастроф! Для деяких з цих людей інсульт закінчується фатально, інших недуга позбавляє можливості повноцінно працювати, самостійно себе обслуговувати, бути активними. У цій сумній статистиці є проблиск надії: завдяки сучасним методам діагностики і лікування інсульт сьогодні перестав бути смертельним вироком. Вчасно надана спеціалізована допомога дозволяє не тільки зберегти життя, але і згодом повернути людині працездатність.

Таку терапію пацієнтам у гострій стадії інсульту проводять в Запорізькій обласній клінічній лікарні, в обласному центрі лікування і профілактики інсультів. Тромболізис, так називається сучасне лікування, дозволяє повністю розчинити тромб, який закупорює судину мозку, і відновити кровообіг. «Якщо провести терапію в період так званого «терапевтичного вікна», в перші 4,5 години після розвитку інсульту, ми досягаємо відмінних результатів. Більше 60% наших хворих з позитивною динамікою виписуються додому. Ми вважаємо величезним досягненням, коли надходять пацієнти у відділення паралізованими, а додому повертаються на своїх ногах», - коментує Лейла Мірватова, завідуюча обласним інсультним центром Запорізької обласної клінічної лікарні.

Спеціаліст акцентує увагу: найважливіше при інсульті - якомога швидше звернутися за допомогою до спеціалізованого відділення. Саме від цього залежить успішний результат і перебіг захворювання.

Однак іноді вижити і відновити втрачені функції при інсульті допомагає хірургічне лікування. Йдеться про геморагічний інсульт, коли відбувається розрив судини головного мозку і крововилив у мозок, в результаті чого розвивається набряк мозку. Уникнути трагічних наслідків допомагають лікарі-нейрохірурги Запорізької обласної клінічної лікарні.

«Щоб врятувати пацієнту життя, необхідно видалити гематому (скупчення крові) і провести декомпресію головного мозку. Ми виконуємо хірургічні втручання як традиційним відкритим методом, так і сучасним, ендоваскулярним. Ендоваскулярна хірургія стала доступна для нас з придбанням ангіографічної установки Toshiba і за цей недовгий час ми досягли відмінних результатів у лікуванні важких мозкових катастроф. Завдяки використанню інноваційних технологій ми не тільки допомагаємо пацієнтам з інсультом вижити, але і після реабілітації повернутися до трудової діяльності», - розповідає про сучасні хірургічні методики лікування геморагічного інсульту Сергій Тяглий, завідувач відділення нейрохірургії Запорізької обласної клінічної лікарні.

Також спеціалісти зазначають, що останнім часом інсульт значно «помолодів». .

При інсульті кожна хвилина на вагу золота!

Уникнути розвитку важкої мозкової катастрофи можна, діляться фахівці і у Всесвітній день боротьби з інсультом ще раз нагадують про фактори ризику і профілактики недуги. Основні причини розвитку хвороби - гіпертонія, цукровий діабет, підвищений рівень холестерину, шкідливі звички, стреси. Тому, щоб уберегтися від інсульту, потрібно вести здоровий спосіб життя, контролювати тиск, рівень цукру і холестерину в крові. Але найголовніше - бути уважним до свого здоров'я і самопочуття своїх близьких. Якщо ви відчуваєте раптове запаморочення, нудоту і блювоту, сильний головний біль, оніміння кінцівок - негайно викликайте швидку! Пам'ятайте, що при інсульті діє правило «Час - мозок». Це означає, що чим швидше пацієнт потрапить в спеціалізоване відділення і отримає лікування, тим менше наслідків для його здоров'я принесе мозкова катастрофа.