4 лютого Всесвітній день боротьби проти раку

vsesv 0202181

Круглий стіл присвячений Всесвітньому дню боротьби проти раку відбувся 2 лютого поточного року в Запорізькому обласному клінічному онкологічному диспансері. У заході взяли участь представники департаменту охорони здоров’я Запорізької ОДА, науковці, лікарі-онкологи, лікарі-інтерни, представники громадської організації «Переможемо рак», пацієнти онкодиспансеру, представники ЗМІ.

Мета заходу - привернути увагу громадськості до цієї актуальної проблеми та вжити заходів щодо профілактики та своєчасного виявлення злоякісних новоутворень.

У світі смертність дорослого населення від онкологічних захворювань займає третє місце серед усіх причин смерті після серцево-судинних захворювань та травматизму. У дитячому віці - друге місце, поступаючись лише нещасним випадкам.

За даними регіонального канцер - реєстру кількість випадків захворювання за 2017 рік склала 6592, проти 6704 у 2016р. Захворюваність по області - 379,1 (2016р. - 382,5) на 100 тис. населення. Найвища захворюваність у м. Запоріжжя, м. Бердянськ, м. Енергодар, у Вільнянському та Токмацькому районах. Всього на диспансерному обліку у онкологів в закладах охорони здоров’я області перебуває 48591 (2016 р. – 49024) пацієнт.

Високий рівень захворюваності спостерігався за рахунок органів травлення - 21,8 %, злоякісних новоутворень шкіри – 16,3%, гортані, бронхів, легенів – 13,1%, жіночих статевих органів – 10,6 %, злоякісних новоутворень молочної залози – 10,2 %. Серед усіх хворих на злоякісні новоутворення частка жіночого населення - 53,5 % (2016 р. – 54,0 %).

У структурі онкологічної захворюваності на злоякісні новоутворення у чоловічого населення перші рангові міста посідають злоякісні новоутворення органів травлення – 23,7%, органів дихання – 23,5 %, неміланомні захворювання шкіри – 13,6 % та злоякісні новоутворення передміхурової залози – 10,2 %.

Жінки частіше хворіють на злоякісні новоутворення органів травлення – 20,2 %, жіночих статевих органів – 19,8%, молочної залози – 19,0 %, та шкіри – 18,6%.

Кількість померлих від раку у 2017р. - 3210 (2016 р. - 3397). Показник смертності населення області від ЗН зменшився з 193,8 до 184,6 на 100 тис. населення. Найбільше зростання показника смертності спостерігається у м. Енергодар, Вільнянському та Пологівському районах. Найбільша смертність від захворювань органів травлення – 32,5% та від органів дихання – 20,7%. Чоловіки помирають більше від раку органів травлення – 31,2% та органів дихання –   31,1 %. Жінки частіше помирають від злоякісних новоутворень органів травлення – 34,0 %, молочної залози – 19,2 % та жіночих статевих органів –18,1 %.

Аналіз занедбаних випадків злоякісних пухлин, питома вага яких становить 17,5 %, свідчить, що основними причинами занедбаності залишаються несвоєчасне звернення хворих до лікаря та страх перед діагнозом.

На теперішній час онкологічну допомогу населенню області надає комунальна установа «Запорізький обласний клінічний онкологічний диспансер» Запорізької обласної ради на 305 ліжок з поліклінічним відділенням на 130 відвідувань. На базі диспансеру функціонують кафедри онкології ЗМАПО та ЗДМУ. У м. Мелітополь онкологічну допомогу надає КУ «Мелітопольський онкологічний диспансер» ЗОР на 75 ліжок з поліклінічним відділенням, у м. Бердянськ - онкологічне відділення КУ «Бердянська міська лікарня» БМР на 25 ліжок. Крім того, функціонує радіологічне відділення обласного центру екстремальної медицини та швидкої медичної допомоги на 40 ліжок, 31 онкологічний і 21 оглядовий кабінети, розгорнені у складі поліклінік центральних районних лікарень та центрах первинної медико-санітарної допомоги.

У кожній жіночій консультації міст області є сучасна апаратура, яка дозволяє своєчасно виявляти хворих на передпухлинні захворювання. У штаті практично всіх центральних районних лікарень працюють лікарі-лаборанти, які виконують цитологічні дослідження матеріалу з шийки матки. В області функціонують 4 цитологічних лабораторії (Запорізький обласний клінічний онкологічний диспансер, Запорізький обласний перинатальний центр, Мелітопольський онкологічний диспансер, Бердянська міська лікарня). Велика увага приділяється скринінгу раку шийки матки - в усіх жіночих консультаціях відкриті кабінети патології шийки матки, в яких надається діагностична та лікувально - профілактична допомога хворим На фельдшерсько-акушерських пунктах проводиться огляд жінок на рак молочної залози та злоякісні новоутворення шийки матки з цитологічним дослідженням. Впроваджується система комп'ютерного моніторингу щодо цитологічного скринінгу патології шийки матки. В комунальній власності охорони здоров'я області - 11 мамографів, проте кількість занедбаних хворих на ЗН молочної залози серед сільського населення постійно зростає.

Рак - це тривалий багатостадійний процес. Відомо, що до досягнення пухлиною легенів, шлунку або молочної залози розміру 1-1,5 см у діаметрі проходить 5-10 років. Сьогодні медицина спроможна вилікувати злоякісні пухлини майже всіх локалізацій, якщо вони діагностовані на ранній стадії захворювання. Отже, чим раніше виявлено злоякісне новоутворення, тим більше шансів щодо виживаності хворих. Медичні огляди не рідше одного разу на рік дозволяють виявити хворобу на ранніх стадіях захворювання, своєчасно пролікуватись та вжити заходів для попередження рецидивів захворювання.

За оцінками експертів ВООЗ, у 40 % випадків захворюванню на рак можна запобігти завдяки здоровому способу життя, в першу чергу повноцінному раціональному харчуванню, фізичній активності, утриманню від куріння та інших шкідливих звичок. Сучасна онкологічна наука розробила і впроваджує в практику ефективні рекомендації щодо профілактики раку. Аналізуючи позитивні результати профілактичних заходів, деякі фахівці стверджують, що приблизно 80% причин та факторів розвитку раку можна усунути. Тобто є можливість попередити 80% випадків онкологічних захворювань, якщо віддати перевагу здоровому способу життя - відмовитись від куріння та інших шкідливих звичок, вчасно вжити заходи з метою поліпшення умов праці та проживання у разі з'ясування негативного впливу на стан здоров'я факторів зовнішнього середовища тощо.

За останні 3 роки у КУ « ЗОК Онкодиспансер» ЗОР впроваджені сучасні методи діагностики, які розширили можливості лікування хворих на рак.

ВИСНОВКИ:

1. Кожен з нас може уберегти себе не тільки від онкологічних, а й від інших захворювань, віддавши перевагу активному, здоровому способу життя.

2. Онкологічні захворювання - тяжка хвороба та все ж одужання можливе за умови своєчасного звернення за медичною допомогою та проведення лікування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я.

3. Максимально широке висвітлення цих питань в засобах масової інформації допоможе підвищити в цілому інформованість населення.

Запорізький обласний клінічний онкологічний

диспансер (вул. Культурна, 117а - приймальня,

тел.: (0612)287-03-58; реєстратура, тел.: (0612) 96-86-95.

vsesv 0202182