Раціональне харчування – запорука Вашого здоров'я

Їжа є обов’язковим компонентом, що забезпечує життєдіяльність людського організму, і доведеним фактором, який впливає на стан здоров’я, тривалість життя і розвиток багатьох хвороб, у тому числі, ураження судин, цукрового діабету, артеріальної гіпертензії. Тому дуже важливо звертати увагу на те, що і скільки Ви їсте.

Ожиріння – захворювання, при якому в підшкірній жировій клітковині і навколо внутрішніх органів накопичується надлишковий жир, що веде до істотного збільшення ваги. Дослідження останніх десятиліть виявили прямий взаємозв'язок між ожирінням і ризиком виникнення серйозних захворювань, таких як інсульт,інфаркт міокарда,цукровий діабет, онкологія. Тому збільшення маси тіла слід розглядати не як дефект зовнішності, а як серйозну патологію, і лікування ожиріння потрібно проводити за допомогою комплексної та своєчасної терапії.

Для нормальної життєдіяльності людини необхідно не тільки забезпечення адекватної кількості енергії і харчових речовин, але і дотримання відповідних співвідношень між основними компонентами –білками, жирами та вуглеводами, тобто, харчування має бути збалансованим або раціональним.

Раціональне харчування сприяє збереженню здоров’я та має профілактичну дію щодо розвитку захворювань, тому його ще називають «здорове харчування». Підтримання постійної нормальної ваги тіла зменшує ризик найбільш небезпечних захворювань – серцево-судинних, діабету та раку. Визначити оптимальну вагу можна за допомогою показника – індексу маси тіла (ІМТ).

ІМТ— величина, яка показує рівень відповідності маси людини та її зросту, дозволяючи тим самим приблизно визначити, чи є вага недостатньою, нормальною або надлишковою.

Завдяки реалізації субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Запорізькій області» в рамках спільного проекту МОЗ України зі Світовимбанком «Поліпшення здоров'я на службі у людей» центри первинної медико-санітарної допомоги Запорізької області та їх підрозділи укомплектовані ростомірами, вагами, сантиметровими стрічками загальною вартістю 4,6 млн. грн., що допоможе лікарям первинної ланки надавати медичну допомогу якісніше.