Участь фахівців ЗОКЛ у науковій програмі EULAR2018

Фото 1 Врачи Запорожской облбольницы представили в Амстердаме собственные наработкиЗ 13 по 16 червня в Амстердамі проходила, без перебільшення, найбільш значуща подія в сфері лікування та профілактики ревматологічних захворювань - EULAR2018. В епіцентрі наукової думки побували і фахівці Запорізької обласної лікарні: головний лікар ЗОКЛ Ігор Шишка, завідувач відділення ревматології Дмитро Рекалов і завідувач клініки ортопедії та спортивної травми Іван Забєлін.

Щорічно цей захід організовує Європейська ліга проти ревматизму (EULAR) - організація, що представляє пацієнтів, медичні та наукові товариства ревматології всіх країн Європи. На кілька днів кращі експерти з усіх куточків планети збираються разом, щоб обговорити передові напрацювання в області лікування і профілактики ревматологічних захворювань сполучної тканини, опорно-рухового апарату і кістково-м'язової системи, поділитися досвідом і задати вектор роботи на майбутній рік. Щоб уявити масштаби цього конгресу, досить озвучити кількість учасників - EULAR2018 відвідали понад 20 тисяч делегатів з усіх куточків планети.

Фото 2 Врачи Запорожской облбольницы представили в Амстердаме собственные наработки Фото 3 Врачи Запорожской облбольницы представили в Амстердаме собственные наработки Фото 4 Врачи Запорожской облбольницы представили в Амстердаме собственные наработки

Приємно відзначити, що в їх числі були і представники обласної лікарні Запоріжжя: головний лікар закладу, к.мед.н., доцент Ігор Шишка. Разом з ним міжнародний форум відвідали і керівники двох профільних відділень ЗОКЛ: Дмитро Рекалов, д.мед.н, професор, завідуючий центром ревматології та імунобіологічної терапії та Іван Забєлін, к.мед.н., завідуючий клінікою ортопедії та спортивної травми Запорізької обласної лікарні.

За словами Ігоря Шишки, головного лікаря обллікарні, спільна робота двох вузькоспеціалізованих центрів [Центру ревматології та клініки ортопедії, артрології і спортивної травми] в одній медустанові дозволяють підходити до питань лікування патології суглобів на перетині двох суміжних областей. «Такий глибокий науково-практичний підхід - унікальний, адже дає пацієнтам можливість комплексного, всебічного лікування на європейському рівні в межах України, - поділився Ігор Васильович. - Сьогодні в Амстердамі ми переймаємо новий світовий досвід, оновлені рекомендації з ведення таких захворювань, як остеопороз, системний червоний вовчак, ревматоїдний артрит та інші. Це дозволить нам діагностувати ці захворювання швидко і ефективно (так само, як і європейські колеги), лікувати відповідно до передових методик, рекомендувати спосіб життя, дієтичні стандарти, виходячи з даних, озвучених на засіданнях, і тим самим - бути на рівні передової медичної думки».

Чотириденна наукова програма EULAR2018 була дуже насиченою. В рамках заходу були проведені пленарні лекції, сесії, симпозіуми провідних експертів в галузі ревматології, представлені доповіді та презентації.

До слова, EULAR2018 також став таким собі дебютом для лікарів обллікарні, оскільки вони не тільки виступили слухачами, а й презентували перед світовою медичною громадськістю свої результати досліджень. Відзначимо, все наукові доповіді на такому авторитетному конгресі піддаються ретельному відбору редакційною колегією і довести їх актуальність вдається небагатьом! Фахівці ЗОКЛ відстояли свою можливість представити стендову доповідь, присвячену ефективному і безпечному веденню пацієнтів з раннім ревматоїдним артритом і проблемами ураження нирок.

«Представлені нами дані викликали активну дискусію серед учасників форуму, тим самим доводячи, що ми працюємо на рівні з європейськими ревматологами. Завдяки нашій активній роботі в рамках EULAR2018 ми отримали нові рекомендації з лікування ревматичних захворювань і будемо їх впроваджувати в нашій лікарні, - розповів Дмитро Рекалов. - Також ми отримали найсучасніший навчальний атлас для наших пацієнтів, що дозволяє наочно і ефективно налагодити лікувальний діалог між пацієнтом і лікарем. Хочеться підкреслити, що ці матеріали є ексклюзивними не тільки на території Запорізької області, а й України в цілому».