Нові можливості діагностики та лікування населення Запорізької області

IMG 20180905 132316Захворювання серцево-судинної системи займають перше місце з головних причин смертності серед чоловіків і жінок в усьому світі. Близько 50% всіх випадків смерті від серцево-судинних зумовлені раптовою серцевою смертю (далі - РСС), що складає до 30% в структурі загальній смертності населення, серед яких 40% займають особи працездатного віку. Останнім часом почастішали навіть випадки раптової смерті серед молодих людей. Відомо, що частота РСС в загальній популяції людей складає 1-2 на 1000 осіб у рік, тобто в межах Запорізької області це 2500 – 3000 смертей щороку.

До 80% випадків РСС виникає на тлі ішемічної хвороби серця (далі - ІХС). ІХС розвивається практично непомітно для пацієнта: порушення в органах з'являються лише під час перекриття просвіту судин атеросклеротичними бляшками на 70% і більше. У деяких випадках пацієнти затягують з візитом до лікаря через недостатньою обізнаність про симптоми хвороби (так, наприклад, біль у грудній клітині часто пов'язує з невралгією, радикулітом тощо). У багатьох випадках РСС є першим, але водночас фатальним проявом захворювання серця, і тому основним напрямком досліджень є пошук маркерів ризику і шляхів ефективної профілактики РСС. Показовим став досвід Великобританії, де з 1981 по 2000 рік показники РСС вдалося зменшити на 50% завдяки зменшенню впливу факторів ризику та ранньої діагностики та лікуванню кардіологічних хворих.

Найбільш точний сучасний метод діагностики та лікування ІХС, який дозволяє визначити кількість, розміри атеросклеротичних бляшок та їх розташування в судинах серця - коронарна ангіографія. За результатами цього дослідження приймається рішення про подальше лікування хворих. Безпосередньо під час проведення дослідження лікарі можуть здійснити розширення звуженої ділянки за допомогою балонної ангіопластики та введення стенту.

З метою профілактики хвороб системи кровообігу та попередження РСС Запорізька обласна державна адміністрація затвердила організаційні заходи щодо реалізації виконання ургентного перкутантного коронарного втручання у хворих на інфаркт міокарда з елевацією сегмента ST незалежно від результатів попередньої реперфузійної терапії протягом 24 годин. Ці заходи були розроблені на виконання наказу МОЗ України від 02.07.2014 № 455 та протокольного рішення селекторної наради МОЗ України стосовно реалізації інноваційного проекту МОЗ України «Регіональна реперфузійна мережа в дії» від 15.09.2015 року з урахуванням вимог Уніфікованого клінічного протоколу надання медичної допомоги «Гострий коронарний синдром з елевацією сегмента ST», де передбачається, що у спеціалізованих установах має бути реалізована можливість виконання ургентних інтервенційних процедур (коронарографії та стентування) у хворих з гострим коронарним синдромом пртягом 24 годин 7 днів на тиждень.

З початку 2018 року за ініціативою облдержадміністрації в КУ «Обласний медичний центр серцево-судинних захворювань» було введено в експлуатацію та продуктивно працює стаціонарний ангіограф, який забезпечує проведення реперфузійного лікування хворих з гострим коронарним синдромом у режимі 24/7. Ангіограф вдалося закупити завдяки субвенції, регламентованою Постановою Кабінету Міністрів України щодо затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим та затвердженою Розпорядженнями про перерозподіл обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання агіографічного обладнання на область перерозподілено субвенції з державного бюджету місцевим.

Даний багатофункціональний апарат  дозволяє не тільки проводити високоточну діагностику, а й виконувати різні втручання при інфарктах, тромбозі судин, розривах судин. Він допомагає дуже чітко та оперативно з'ясувати точне місце локалізації, розміри, характер враження і швидко прийняти рішення про подальше лікування.

IMG 20180905 132342 IMG 20180905 132626

За перше півріччя поточного року в КУ «Обласний медичний центр серцево-судинних захворювань» ЗОР виконано 500 коронароангіографій та 278 черезшкірних коронарних втручань, що вдвічі більше, ніж за аналогічний період минулого року. За кошти місцевого бюджету установлено 244 стенти 233 пацієнтам. Крім того, проведено 170 ургентних стентувань у перші години гострого інфаркту міокарда в порівнянні з 89 процедурами у першому півріччі 2017 року.

Така інтенсифікація роботи потребує великої кількості витратних матеріалів, які, на жаль, не покривається на 100% від потреби по лінії централізованих закупівель. Існує нагальна потреба у додаткових закупівлях стентів та  витратних матеріалів, саме тому в поточному році було придбано за кошти обласного бюджету 250 стентів та 865 флаконів контрастної речовини за кошти місцевого бюджету, 30 наборів для проведення через шкірних коронарних втручань у КУ «Обласний медичний центр серцево-судинних захворювань» ЗОР.

Треба пам'ятати, що втрата кожної хвилини від початку болю в серці - це втрата можливості врятувати пацієнта. Тому тільки своєчасне звернення по медичну допомогу до фахівців може допомогти запобігти важким наслідкам.