Анонс проведення конференції за участю лікарів-кардіологів та ендокринологів

Depositphotos 13307608 originalСерцево-судинні захворювання є основною причиною смертності в усьому світі.

Щороку від них помирає близько 400 тисяч українців., при цьому левова частка із них – працездатного віку. ВООЗ визнала профілактичний напрямок основоположним принципом діяльності лікарів всіх рівнів надання медичної допомоги.

Сьогодення стрімко диктує свої вимоги і зрозуміло, що сучасний пацієнт усе частіше становить собою екстраординарний клінічний випадок з погляду наявності коморбідності різноманітних за характером і течією патологій, які конкурують або посилюють свою діагностичну і прогностичну значущість.

В усьому світі пропонується поліфакторний підхід до ведення й лікування пацієнтів з урахуванням факторів ризику та наявності захворювань. На Україні визначено 20 основних чинників ризику кардіоваскулярної патології серед дорослих пацієнтів.

Коморбідне поєднання цукрового діабету у пацієнта з кардіологічною патологією надзвичайно швидко зумовлює розвиток ускладнень стосовно судин нирок , серця, мозку, периферичних судин нижніх кінцівок. В 60% випадків за наявності цукрового діабету хворі гинуть від серцево-судинних подій, у 10% - від інсульту. На артеріальну гіпертензію страждає до 80% хворих на цукровий діабет 2 типу – тривалість їхнього життя зменшена на третину проти такої у здорових. Поєднання таких хвороб в 4 рази підвищує ризик розвитку ішемічної хвороби серця, до 10 разів – ризик гострого інфаркту міокарду, інсульту - в 7 разів, а також - втрати зору, хронічної ниркової недостатності та інше.

Потому, основними заходами лікування таких хворих є: досягнення нормоглікемії, нормалізація холестерину крові, інтенсивна фармакотерапія артеріальної гіпертензії, супутніх захворювань, корекція індивідуальних факторів ризику, зміна способу життя та харчування.

Бажано застосовувати лікарські засоби з доказаною ефективністю у хворих на цукровий діабет з високим ризиком серцево-судинних захворювань.

Сучасний лікар кардіолог чи ендокринолог повинен широко мислити й бачити хворого в цілому для надання йому адекватної та повноцінної медичної допомоги.

Питання профілактики, своєчасної діагностики та лікування будуть розглядатися 18 жовтня 2018 року на конференції за участю лікарів-кардіологів та ендокринологів, яка відбудеться за адресою: м. Запоріжжя, бул. Шевченка, буд. 71-а, Хортиця палац. Початок заходу о 09 00.