Профілактична онкологія і скринінг в Україні - нова ініціатива

До Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози 24.10.2018 у м. Запоріжжі відбулася конференція «Профілактична онкологія і скринінг в Україні - нова ініціатива».

Конференція організована кафедрою онкології ДЗ «Запорізька медична академія післядипломної освіти» МОЗ України. Серед учасників заходу – лікарі-онкологи, студенти медичних навчальних закладів, представники громадськості.

Під час заходу завідувач кафедри онкології медичної академії післядипломної освіти, головний експерт-онколог МОЗ України Олексій Ковальов прочитав лекцію «Профілактична онкологія і скринінг в Україні: роль держави, лікаря і пацієнта».

Крім того, проведені презентації моделі пре-скринінгу раку молочної залози, Європейської (шведської) моделі скринінгу раку шийки матки в Україні (метод самозабора – Qvintip Self-sampling Device).

У Запоріжжі є все необхідне обладнання, щоб пройти якісну діагностику та скринінг. Існують кілька методів скринінгу раку молочної залози. До них відноситься самообстеження, обстеження медичним персоналом, проведення УЗД і мамографії. Відомо, що при самообстеженні 90% РМЗ виявляються самими жінками, проте половина з них виявляється в запущеній стадії. Самообстеження роблять регулярно тільки 8% жінок, нерегулярно -26% і взагалі не роблять - 66% жінок.

Рак на ранніх етапах протікає безсимптомно. Тому жінкам рекомендовано щомісяця проводити самообстеження молочних залоз на наявність в них будь-яких змін: розміру, форми або контуру, появи ущільнень розміром з горошину чи більше, змін шкірних покривів молочної залози або соска (брижі, зморшкувата шкіра, лущення або запалення), почервоніння шкірних покривів молочної залози або соска, збільшення лімфатичних вузлів. Крім самообстежень кожній жінці старше 40 років потрібно раз на рік проходити профілактичне обстеження: огляд мамолога, мамографію чи УЗД молочних залоз.

В Україні планується впровадження тесту обстеження молочних залоз за допомогою технології Braster. Цей тест заснований на виявленні ділянок тканин в молочній залозі з підвищеною васкуляризацією, що характерно для пухлин, які розвиваються. Технологія Braster має сертифікат і широко застосовується в країнах Євросоюзу.

Метод обстеження не пов'язаний із застосуванням радіації, може використовуватися сімейними лікарями і містить елементи телемедицини.

Крім цього, планується впровадження скринінгу раку шийки матки, при якому жінка сама без допомоги медпрацівника виконує забір матеріалу для подальшого дослідження в лабораторії.

Самообстеження проводять жінки, які досягли 30-річного віку. Якщо в цьому віці у жінки зберігається персистенція вірусу папіломи людини, вона відноситься до групи високого ризику. Отримавши інструмент в стерильному пакеті (Qvintip) жінка сама в домашніх умовах, в комфортній обстановці і в зручний для неї час проводить процедуру самозабору. Переважна більшість жінок вважають процедуру самозабору зручною і легкою у виконанні.

Також на конференції були розглянуті питання здоров'я кісткової тканини та стандарти персоніфікованого лікування раку молочної залози.

Основна мета конференції - акцентувати увагу жінок щодо важливості своєчасного проходження медичних оглядів з метою профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань.