Актуальні питання діабетології

diabitology20 грудня 2006 року Генеральна Асамблея ООН визнала цукровий діабет неінфекційною епідемією та прийняла резолюцію, яка визначає 14 листопада Всесвітнім Днем Діабету. Мета цього дня – поширення інформації про те, що діабет – це велика соціальна та економічна загроза для всього людства.

Цукровий дiабет є одним з найпоширеніших неінфекційних захворювань у світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) на нього хворіє близько 3 % населення Землі. Від 10 до 20 % % вiд загальної кiлькостi цих хворих – дiти. Лише за період з 1990 по 2010 роки загальна кількість хворих на цукровий діабет збільшилася майже втричі і, за стриманими прогнозами експертів, у 2030 році досягне 552 млн. осіб.

В Українi кількість хворих на дiабет становить близько 3 % вiд усього населення, що менше, ніж в інших країнах Європи (Німеччина - 10,2 %, Швеція – 7,3 %, Франція – 6,2 %,  Іспанія – 9,9 %).

Щороку понад 3 мільйони хворих на цукровий діабет вмирає від таких ускладнень хвороби як інфаркт, інсульт і ниркова недостатність. Дане захворювання є причиною тяжких iнвалiдизуючих ускладнень таких як слiпота, ниркова та судинна недостатнiсть та інші.

Одним з найбільших досягнень в боротьбі з цукровим діабетом стало відкриття інсуліну в 1922 році.

Основними заходами лікування такої хвороби є: досягнення нормоглікемії, терапія хронічних ускладнень та супутніх захворювань, корекція індивідуальних факторів ризику, зміна способу життя та харчування. Важливою складовою лікування цукрового діабету є проведення самоконтролю безпосередньо хворими: тільки сумісна робота лікаря та пацієнта допоможе досягти успіху в досягненні кінцевих цілей лікування.

На сьогодні у всіх кабінетах ендокринологів та стаціонарних ендокринологічних відділеннях області працюють школи по навчанню хворих на цукровий діабет засобам самоконтролю, всі сімейні лікарі забезпечені приладами для виміру глюкози в крові (глюкометрами) та витратними матеріалами до них, де кожний пацієнт як хворий, на цукровий діабет так із іншою хворобою, в любий робочий час ЦПМСД може виміряти рівень цукру в крові безкоштовно (2-3 рази на тиждень натщесерце та один раз на тиждень через дві години після кожного прийому їжі). Особи без цукрового діабету можуть визначати рівень глюкози в крові натщесерце  не рідше 1 разу на три роки (після 45 років), а пацієнти, які мають фактори ризику: надлишкову вагу, артеріальну гіпертензію, близьких родичів хворих на цукровий діабет, повинні визначати рівень цукру в крові не рідше одного разу на рік для більш ранішого виявлення хвороби та прийняття мір запобігання захворювання.