Анонс проведення конференції з питань серцевої недостатності

За останні 20–30 років підходи до лікування серцевої недостатності значно змінились. З'явилася велика кількість нових препаратів, стали доступними нові методи лікування, але перед практикуючим лікарем, який оцінює стан здоров'я конкретного пацієнта, залишились ті самі питання: «Призначати препарати чи обрати очікувальну тактику?», «З якого препарату починати лікування?», «До якого рівня збільшувати дозу?», «А може, краще не збільшувати дозу, а призначити комбінацію препаратів?», «Що робити, коли пацієнт погано переносить лікування, і як цьому запобігти?».

Ці та інші питання будуть обговорюватись на конференції 15 листопада 2018 року, яка проводиться згідно з планом заходів ДОЗ ОДА. В лікуванні серцевої недостатності можна виділити два аспекти: покращення клінічного стану пацієнта за рахунок зменшення ступеня проявів та ознак серцевої недостатності та вплив на довготривалий прогноз — подовження тривалості життя, зменшення частоти госпіталізації, тобто вплив на перебіг серцевої недостатності. В свою чергу це покращить якість та тривалість життя пацієнтів нашої області, зменшить летальність та смертність від ускладнень серцевої недостатності, вплине на показники тимчасової непрацездатності. Не завжди вживання лікарських засобів, що довели свою позитивну дію на довготривалий прогноз, супроводжується швидким регресом симптомів, і, напевно, тому на практиці кількість пацієнтів, які отримують лікування згідно з існуючими рекомендаціями, набагато менша, ніж могла би бути. Потому, виявлення хворих з ранніми проявами серцевої недостатності є одною з основних задач в практиці лікаря – кардіолога.

Основною ціллю конференції є акцентування уваги лікарів кардіологів, сімейних лікарів області на своєчасне виявлення,обстеження, підходи в лікуванні, корекції призначених лікарських засобів в залежності від динаміки стану хворого, відбір на госпіталізацію в відділення серцевої недостатності КУ «ОМЦССЗ» ЗОР.

Кардіологи та сімейні лікарі повинні знати та використовувати сучасні підходи в діагностиці, лікуванні та нагляді за хворими на серцеву недостатність.