Виконання завдань Уряду у сфері охорони здоров’я Запорізької області у 2018 році

foto 1 сж14 лютого 2019 року відбулося підсумкове засідання колегії Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації. Участь у заході взяли перший заступник голови облдержадміністрації Елла Слепян, перший заступник голови Запорізької обласної ради Єгор Семенков, Олена Клімченко - голова постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Запорізької обласної ради, голови райдержадміністрацій, міські голови та голови об’єднаних територіальних громад, керівники закладів охорони здоров’я, керівники та завідувачі клінічних кафедр вищих навчальних закладів, директори медичних коледжів.

 

Елла Слепян відзначила, що для обласної влади реформа галузі медицини є пріоритетною, її результатом вбачається розбудова потужної ефективної системи надання медичних послуг. Вона підкреслила, що минулого року нашій області було виділено рекордні 4,3 млрд. грн. на цю галузь.  Тільки з обласного бюджету - понад 500 млн. грн., на придбання обладнання – 50 млн. грн. Посадовець вручила нагороди за сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток системи охорони здоров’я та за підсумками роботи 2018 року грамотою облдержадміністрації колектив обласного центру серцево-судинних захворювань, а також вручила цінний подарунок від голови облдержадміністрації директору Мелітопольського центру первинної медико-санітарної допомоги № 2 Лілії Диріній.

Також були вручені Почесні грамоти Запорізької обласної ради, Департаменту охорони здоров’я Запорізької облдержадміністрації та відзнаки обкому профспілки працівників охорони здоров’я України та Федерації профспілок України.

Робота Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації в 2018 ріці була присвячена виконанню основних завдань Уряду, яка розпочалася з розроблення і затвердження плану спроможної мережі надання первинної медичної допомоги відповідно до наказу МОЗ України від 06.02.2018 № 178/24 «Про затвердження Порядку формування спроможних мереж надання первинної медичної допомоги»,

яким визначено відповідального виконавця та критерії спроможності такі як:

задоволення запитів населення на послуги ПМД;

гранична потужність спроможної мережі надання ПМД;

систематична взаємодія окремих надавачів ПМД;

доступність ПМД;

транспортна доступність;

фінансова стійкість спроможної мережі надання ПМД.

Відповідно до яких в Запорізькій області повинно існувати:

22 центри первинної медико-санітарної допомоги,

51 амбулаторія групової практики,

92 амбулаторії монопрактики,

211 пунктів здоров’я,

6 фельдшерсько-акушерських пунктів,

31 фельдшерський пункт.

На виконання Закону України від 14.11.2017 № 2206-VIII «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості» було виділено фінансування на 2017-18 роки – 151317,4 тис. грн. та на 2019 рік – 30093,6 тис. грн. для забезпечення реалізації пропорційно до чисельності сільського населення області (в Запорізькій області переважає міське населення, до якого відноситься і населення смт.). Таким чином, на будівництво амбулаторій в сільській місцевості  було виділено 181411,0 тис грн.

Для Запорізької області на 2018 рік розподілено субвенцію з державного бюджету на реалізацію програми «Доступні ліки» (далі – Програма) у сумі 50440,0 тис. грн. Вищезазначена субвенція розподілена між адміністративно-територіальними одиницями області на підставі статистичних даних щодо кількості осіб, що страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ типу, бронхіальну астму.

Здійснено часткове відшкодування вартості лікарських засобів за 12 місяців на суму 49 341,1 тис. грн., що становить 97,8% від виділених на січень-грудень  2018  року коштів.

В області було визначено лікарні інтенсивного лікування відповідно до вимог, затверджених наказом МОЗ України від 19.10.2018 № 1881 «Про затвердження об’єму надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги, що повинен забезпечуватися багатопрофільними лікарнями інтенсивного лікування першого та другого рівня, та змін до Порядку регіоналізації перинатальної допомоги».

Для забезпечення виконання завдань, покладених на лікарню інтенсивного лікування, в межах госпітального округу їх в 2019 році буде забезпечено спеціальними автомобілями типу В (в кількості 6 одиниць, по одній на лікарню, які знаходяться поза межами міста обласного значення).

Продовжується виконання Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», згідно з яким ЗОЗ, що надають спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу за винятком закладів, де проводяться медичні експертизи, повинні також змінити організаційно-правову форму роботи, перейти на КНП. Вже з 01 липня 2019 року НСЗУ розпочне фінансування медичних послуг амбулаторно-поліклінічної ланки за програмою «Безкоштовна діагностика», на яку в бюджеті вже закладено 2 млрд. гривень. Діагностичні послуги будуть оплачуватися за новою моделлю — «гроші йдуть за пацієнтом». Це означає, що пацієнт має право отримати їх безкоштовно, а оплата у медичний заклад надійде від Національної служби здоров’я України за ринковими, конкурентними тарифами.

Враховуючи повільний перехід до КНП ЗОЗ області та необхідність проведення якісної, доступної та своєчасної діагностики найпоширеніших хвороб системи кровообігу серед населення Запорізької області, Департамент охорони здоров’я вже поставив в лікарні інтенсивного лікування системи ультразвукового сканування, апарати добового моніторування артеріального тиску та ЕКГ за рахунок спільного Проекту Світового банку та Міністерства охорони здоров’я України, що дозволяє вже на сьогодні запровадити безкоштовну діагностику.

На цей час в Запорізькій області створено 47 комунальних некомерційних і комунальних підприємств первинної медичної допомоги та 6 закладів спеціалізованої медичної допомоги.

Крім того, 20 закладів надання вторинної медичної допомоги рішенням Запорізької міської ради перетворено на комунальні некомерційні підприємства, наразі здійснюється оформлення документів.

Триває процес перетворення на комунальні некомерційні підприємства центральних районних лікарень.

Станом на 29.01.2019 43 комунальних некомерційних підприємства надання первинної медичної допомоги уклали угоду з Національною службою здоров’я України.

3 КНП пройшли всі процедури оформлення документів та очікують на підписання договорів з НСЗУ.

ПЕРСПЕКТИВИ

розвитку охорони здоров’я в Запорізькій області на 2019 рік

 

  1. Зміна до кінця 2019 року організаційно-правової форми та перетворення закладів охорони здоров’я, які надають вторинну (спеціалізовану) та високоспеціалізовану медичну допомогу в комунальні некомерційні підприємства.
  2. Будівництво та оснащення медичним обладнанням, у тому числі для використання телемедицини та службовим автотранспортом 1 центр первинної медико-санітарної допомоги та 16 амбулаторій, розташованих у сільській місцевості.
  3. Закупівля 6 од. спеціалізованих автомобілів типу В лікарням інтенсивних методів лікування для транспортування хворих, розташованих у відповідних госпітальних округах.
  4. Придбання ангіографічного обладнання для мешканців Запорізької області на умовах співфінансування 50х50.
  5. Створення регіонального центру громадського здоров’я.
  6. Впровадження комплексної системи захисту інформації в закладах охорони здоров’я, де встановлено медичну інформаційну систему, за кошти спільного проекту Світового банку та Міністерства охорони здоров’я України.
  7. Запровадження безкоштовної діагностики для всіх мешканців області в централізованих лабораторіях і проведення додаткового УЗД обстеження та добового моніторування артеріального тиску й ЕКГ на апаратах, що придбані за рахунок проекту Світового банку та Міністерства охорони здоров’я України.