КРУГЛИЙ СТІЛ щодо профілактики захворюваності на кір у Запорізькій області

imagesПрес-реліз

Запорізька обласна державна адміністрація

пр. Соборний, 164

прес-центр

21.02.2019

об 11.00

      

Учасники:

Едуард Гугнін - заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації;

 Вікторія Клименко - директор департаменту охорони здоров’я Запорізької обласної державної адміністрації;

 Олександр Башлай - головний лікар КУ «Запорізький обласний центр здоров’я» ЗОР;

 Олександр Мащак - заступник директора - завідувач відділу дослідження біологічних факторів  ДЗ «Запорізький обласний лабораторний Центр МОЗ України»;

 Владислав Мороко - директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації;

 керівники і представники релігійних організацій Запорізької області:

Арана Санчез Артуро Альфонсо – керівник релігійної громади Церкви Християн Повного Євангелія «На Скелі» (за фахом дитячий лікар);

Леткеман Борис Давидович – голова церковної ради євангелійсько-менонітської громади (громада довгий час співпрацює з лікарнями).

Метленко Павло Петрович – старший пресвітер обласного об’єднання Євангельських Християн Баптистів;

Щелкунов Юрій Валентинович – голова громад Адвентистів сьомого дня м. Запоріжжя та Запорізької області.

Гащенко Сергій Васильович – єпіскоп харизматичної Церкви «Источник Жизни»;

Лисенко Андрій – єпіскоп обласного об’єднання Християн Віри Євангельської 

За даними ВООЗ щороку у світі понад 800 тисяч  людей помирають від кору та  ускладнень. Це означає 314 смертей на день, або 13 смертей щогодини.

В Запорізькій області в поточному році на 19.02.2019 зареєстровано 228 випадків кору (показник 12,8 на 100 тисяч населення). Захворіло 153 дорослих (10,3 на 100 тисяч населення) та 75 дітей (26,0 на 100 тисяч населення). Серед дитячого населення випадки кору реєструвалися у всіх вікових групах з максимальними показниками у віці 0-1 рік - 48,2 на 100 тисяч населення (7 випадків), 1-4 роки – 34,4 на 100 тисяч  населення (24 випадки),  5-9 років – 30,7 на 100 тисяч населення  (27 випадків). Як серед дітей, так і серед дорослих в 90% випадків хворіли не щеплені або не повністю щеплені. Серед дорослих госпіталізація склала 75%, серед дітей – 53%. В двох випадках зареєстрований тяжкий перебіг хвороби, хворі знаходилися в реанімаційному відділенні.

Кір — висококонтагіозне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень — пневмонії, запалення мозку (менінгіт) тощо, а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору не існує, тому єдиний спосіб запобігти ускладненням та летальним випадкам — це вакцинація.

Основні симптоми кору притаманні будь-якому застудному захворюванню: нежить, кашель, висока температура, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей. З’являється червоний плямистий висип, який починається з голови і обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло.

Більше половини випадків захворювання зареєстровано у м. Запоріжжя – 120, м. Мелітополь – 26, м. Енергодар – 23, м. Бердянськ – 15. 44 людини захворіло у 10 районах області: Якимівський – 11, Вільнянський – 9, Запорізький – 8, Оріхівський – 6. По 2 випадки у Василівському, Токмакському, Бердянському та Мелітопольському районах, по одному випадку у Веселівському і Пологівському районах. Спостерігалося 6 спалахів кору з кількістю захворілих в них 49 осіб. З них 4 - у побуті (36 захворілих), які пов’язані із захворюваністю в релігійних сім’ях (переважно баптисти), де діти не прищеплювалися проти жодної інфекції, в т.ч. проти кору. Спалахи зареєстровані в мм. Енергодар, Мелітополь, Запорізькому, Якимівському районах.

Всього в сім’ях, в яких по релігійним переконанням не вакцинувалися, на кір захворіло 48 осіб, у т.ч. м. Енергодар – 13, м. Мелітополь – 14, Запорізькому районі – 10, Якимівському районі – 11. Захворюваність в релігійних сім’ях склала 21% від усіх захворілих по області.

З метою стабілізації епідситуації з кору в області активно проводяться профілактичні щеплення серед дітей та дорослих груп ризику.

З 2017 року проводяться додаткові заходи з охоплення щепленнями дітей, станом на 14.02.2019 досягнуті значні позитивні результати в цьому напрямі. Так, серед всіх дітей нашої області, які повинні мати за віком 1 дозу вакцинації проти кору, охоплено щепленнями 94,9%, дві дози – 97,5%. Але ця робота продовжується, на цей час ще залишаються нещепленими або не повністю щепленими - 13644 дитини із 286978 дітей, які мешкають в області. 

На цей час проводяться щеплення проти кору бюджетною вакциною дорослим групам ризику віком до 30 років, які не мають двох щеплень (медичні працівники, працівники освітніх закладів та немедичні працівники закладів охорони здоров’я, представники силових структур - МВС, Міноборони, СБУ, Національної поліції України, Національної гвардії України, Прикордонної служби України, Державної служби охорони, а також студенти навчальних закладів без обмеження віку). На сьогодні щеплена 2391 особа, робота в цьому напрямі триває.

Активно проводиться профілактична робота серед населення. Фахівцями    КУ «Запорізький обласний центр здоров’я» ЗОР було розповсюджено 14 тис. примірників плакатів двох видів: «Вакцинація КПК в Україні», «Якщо дитина контактувала з хворим на кір», які надійшли з МОЗ України. Ці плакати було поширено серед населення, в тому числі по закладах охорони здоров’я та учбових закладах.

Пам’ятайте, якщо ви контактували із хворим на кір, убезпечити або істотно знизити ризик захворювання може вакцинація. Зверніться до свого лікаря — терапевта, педіатра, сімейного лікаря, щоб з’ясувати, чи маєте ви достатній захист від кору і чи треба вам зробити щеплення якнайшвидше. Не займайтеся самолікуванням!