ПРОФІЛАКТИКА РАКІВ ШКІРИ

images shkiraПрактично немає такої людини, у якої на шкірі не було жодного новоутворення: шкіра - чутлива і показова система, дуже інформативно відображає стан внутрішніх органів. У зв'язку з погіршенням екологічної ситуації на планеті, витончення озонового шару і, як наслідок, дедалі більшою агресивності сонячної інсоляції спостерігається неухильне щорічне зростання онкопатологій шкіри. У зв'язку з цим вкрай важливо хоча б раз на рік проходити профілактичний огляд у лікаря-дерматолога.

Новоутворення шкіри діляться на кілька основних видів: доброякісні, передракові та злоякісні.

Меланома - пухлина, в яку перероджуються вроджені або придбані пігментні плями. Найчастіше виникає у жінок старше 40 років, як правило зі світлим волоссям і блакитними очима. Локалізація - кінцівки, шия, голова. Переродження невусів і бородавок в меланому сприяють механічні та термічні травми, тривала інсоляція. Головна ознака - збільшення в розмірах родимки, ослаблення її пігменту, утворення рожевого віночка або скоринки навколо неї.

Базаліома (базально-клітинний рак) - новоутворення, яке вражає базальний шар шкіри. Факторами, що сприяють формуванню пухлини, служать: генетична схильність, тривалий вплив ультрафіолету, іонізуючого випромінювання, а також бензолу, вугільної та тютюнової смол, толуолу. Локалізується базаліома на відкритих ділянках тіла: в області обличчя - на лобі, щоках, скронях, підборідді; на плечах, спині. Метастазує дуже рідко. Виглядає як невеликий вузлик, який може періодично виглядати як виразка і самостійно гоїтися.

Плоскоклітинний рак - епітеліальна пухлина, яка може розпадатися, внаслідок чого на шкірі з'являються виразки. Рання форма характеризується появою червоної бляшки з лусочками невеликого розміру. Причиною стають УФ-випромінювання, канцерогени, деякі типи папіломовірусної інфекції. Найчастіше виникає у літніх людей на будь-якій ділянці шкіри, однак, найбільш поширений у верхній частині обличчя, на нижній губі, тильній стороні кистей, а також на слизових оболонках. У деяких випадках метастазує в регіональні лімфатичні вузли.

Сонячне опромінення є причиною раку шкіри, але це не пояснює, чому він розвивається на ділянках шкіри, які зазвичай не піддаються впливу сонячних променів. Тут можуть грати роль вплив шкідливих факторів навколишнього середовища, променева терапія і навіть спадковість. Хоча отримати рак шкіри може будь-яка людина, найвищий ризик - у людей, які мають:

білу шкіру і світлі очі;

велику кількість великих і неправильної форми родимок;

рак шкіри у родичів;

історію надмірного перебування на сонці і появи бульбашок від сонячних опіків;

життя на великій висоті або під сонцем цілий рік;

лікування за допомогою променевої терапії

Зменшуйте свій ризик раку шкіри. Контролюйте себе самостійно за допомогою дзеркал. Обстеження проводиться в такий спосіб:

  1. Встаньте перед дзеркалом і огляньте все тіло, відзначаючи наявність родимок. Використовуйте ручне дзеркало для обстеження ділянок шкіри тіла, які не відображаються у великому дзеркалі. Кожен підозрілий об'єкт обстежте, звертаючи увагу на вказані нижче ознаки раку шкіри.
  2. Асиметрія: кожна родимка має бути симетричною. Це означає, що якщо ви проведете лінію посередині, то частини родимки з обох сторін повинні бути дзеркальним відображенням один одного. Якщо ця умова не дотримується, запишіться на прийом до лікаря-дерматолога для обстеження тіла на предмет раку шкіри.
  3. Межі кожної родимки повинні бути чітко визначені і зрозумілі. Якщо межі розмиті, строкаті або нерівні, йдіть до дерматолога.
  4. Колір: родимки повинні бути одного кольору. Якщо родимка різнокольорова, вам необхідно перевіритися у лікаря-дерматолога.
  5. Зміна родимки: обстежте родимки щомісяця, щоб знати, змінюються вони чи ні з будь-якої з наведених вище характеристик. Крім того, з самого першого обстеження відзначте, що все родимки на тілі «виконані» в єдиному «стилі». Якщо «стиль» різний для різних родимок, пройдіть обстеження у лікаря-дерматолога.

Крім регулярної перевірки новоутворень на тілі, профілактика раку шкіри включає захист від сонячних променів, особливо в період між 10 ранку і 4 вечора, коли сонячні промені є найбільш інтенсивними. Будучи на відкритому повітрі, рясно нанесіть сонцезахисний крем широкого спектра SPF 30 або вище (не забувайте змащувати губи і вуха!). Носіть головний убір і сонцезахисні окуляри, прикривайтесь одягом. І пам'ятайте, що якщо ви помітили зміни на шкірі, такі як новий наріст, зміна зовнішнього вигляду родимки або болюча виразка, відразу ж йдіть до лікаря.

Рекомендації для населення:

  • Повне виключення перебування на пляжі в період з 10 до 16 годин
  • Відмова від відвідування соляріїв
  • Категорично не допускати перебування на пляжі дітей у віці до 3-х років
  • Використання сонцезахисного одягу - капелюхів з широкими полями, сорочки з довгим рукавом і сонцезахисних окулярів
  • Категорично не заклеювати родимки пластиром
  • Застосування сонцезахисних засобів в період перебування на сонці
  • Проведення самостійного огляду шкіри з метою виявлення підозрілих новоутворень шкіри
  • При виявленні новоутворень на шкірі потрібно негайно звернутися до лікаря-дерматолога
  • У разі травми родимки негайно звернеться до лікаря-дерматолога
  • Проведення дерматоскопії всіх підозрілих родимок і новоутворень шкіри