Профілактика вірусних гепатитів

gep28 липня за ініціативою світового Альянсу з проблем гепатиту проводиться Всесвітній день боротьби з гепатитом. Мета цих заходів - підвищення обізнаності громадськості щодо симптомів, методів діагностики, лікування та профілактики гепатитів, а також привернення уваги урядових та неурядових організацій до необхідності надання підтримки людям, що живуть з цією хворобою.

 

Статистика невблаганна - в середньому кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або C. Ця статистика перевищує показники за кількістю ВІЛ-інфікованих або хворих на рак і, незважаючи на це, рівень обізнаності людей про гепатити вкрай низький.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, Україна відноситься до країн з середнім рівнем поширеності вірусних гепатитів. Тобто, приблизно 3% населення живуть із цим захворюванням і якщо говорити про тренди, то захворюваність на хронічні гепатити в Україні щорічно зростає. На 01.07.2019 на диспансерному обліку в обласному гепатоцентрі знаходиться близько 3-х тисяч пацієнтів з ХВГС.

Близько 95% людей, які живуть з вірусним гепатитом, не знають про свій діагноз. Захворювання починається поступово, перебігає без симптомів і не проявляється тривалий час, тому гепатит (особливо С) іноді називають «лагідним убивцею». Тому доволі часто вірусний гепатит діагностується випадково, коли людина звертається до лікаря з іншого приводу.

Існує вісім типів вірусів гепатиту: A, B, C, D, E, J, F, TT. Вірусний гепатит А та Е – це гострі кишкові інфекції з переважним ураженням печінки. Джерелом зараження є хвора людина у початковому періоді захворювання. Вірус передається через забруднену воду, продукти харчування, брудні руки за умов недотримання гігієнічних норм. Гепатити B і C передаються при порушенні цілісності шкірних покровів, зокрема статевим шляхом, під час пологів, хірургічним шляхом, під час переливання крові та її компонентів, внаслідок використання нестерильних інструментів та виробів медичного призначення, під час пірсингу, татуювання, а також через засоби для дотримання особистої гігієни (зубна щітка, бритва, ножиці).

Симптоми при гепатиті залежать від типу вірусу і можуть проявлятися збільшенням печінки, болем у правому підребер’ї, відчуттям важкості у цій ділянці, диспептичними явищами, жовтяницею та свербінням шкіри, підвищенням температури тіла, нудотою, блювотою, потемнінням сечі та знебарвленням випорожнень, загальною слабкістю та зниженням працездатності.

Щоб уникнути інфікування вірусами гепатиту А та Е, дотримуйтеся правил особистої гігієни, вживайте термічно оброблену їжу, ретельно мийте овочі, фрукти, ягоди й зелень, кип’ятіть воду, не пийте з відкритих джерел.

Натомість головним засобом профілактики вірусного гепатиту В і D є вакцинація. Відповідно до рекомендацій ВООЗ, усі діти грудного віку мають отримувати вакцину проти гепатиту В якомога раніше, бажано протягом 24 годин після народження. Оскільки зараження вірусом гепатиту D неможливе без присутності вірусу гепатиту В, вакцинація проти ВГВ є надійним захистом від інфікування вірусом гепатиту D. Вакцинуватися від гепатиту В можна в будь-якому віці.

На жаль, на цей час не існує вакцини проти вірусного гепатиту С, тому рекомендовано такі засоби профілактики:

застосування бар’єрних контрацептивів;

користування засобами разового (шприци, голки, крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала тощо) та індивідуального (зубні щітки, леза для гоління, контактні лінзи) призначення;

користування засобами індивідуального захисту (рукавички, окуляри, фартухи тощо);

користування стерильним інструментарієм багаторазового призначення (манікюрний, стоматологічний, хірургічний, лабораторний, інструмент для пірсингу, татуажу тощо).

Попередження професійних заражень у закладах охорони здоров'я досягають чітким дотриманням правил протиепідемічного режиму, особливо у гемодіалізних, хірургічних, гінекологічних, пологових, стоматологічних та інших відділеннях, у лабораторіях, де медичний персонал контактує з кров’ю. При виконанні будь-яких парентеральних втручань та маніпуляцій необхідно використовувати гумові медичні рукавички.

Саме тому під час проведення заходів до Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами пропонуємо використовувати усі можливі методи і засоби з профілактики інфекційних захворювань та популяризації здорового способу життя, залучати до цього засоби масової інформації.

КУ «Запорізький обласний центр здоров’я» ЗОР