Прес-реліз до Всесвітнього Дня боротьби з цукровим діабетом


images діабет
 Всесвітній день боротьби з діабетом (World Diabetes Day), що відзначається щорічно 14 листопада, був введений в 1991 році Міжнародною діабетичною федерацією (International Diabetes Federation, IDF) та Всесвітньою організацією охорони здоров'я (World Health Organization) у відповідь на загрозу зростання захворювання на діабет у всьому світі.

З 2007 року Всесвітній день боротьби з діабетом проводиться під егідою ООН (резолюція A/RES/61/225). У документі визнається нагальна «необхідність продовження багатосторонніх зусиль щодо охорони та зміцнення здоров'я людини і забезпечення доступу до лікувальних послуг і медичного освіти».

За період з 1990 по 2010 роки загальна кількість хворих на цукровий діабет збільшилася майже втричі і за стриманими прогнозами експертів у 2030 році досягне 552 млн. осіб.

В Україні кількість хворих на діабет становить близько 3% вiд усього населення, що менше, ніж в інших країнах Європи (у Німеччині - 10,2%, Швеції – 7,3%, Франції – 6,2%, Іспанії – 9,9%).

Адже сьогодні цукровий діабет, також як атеросклероз і рак, входить в трійку захворювань, що найбільш часто призводять до інвалідності та смерті людей.  Він характеризується стійким підвищенням рівня глюкози в крові, може виникнути в будь-якому віці і триває все життя.  Розрізняють цукровий діабет 1 типу (інсулінозалежний) і цукровий діабет 2 типу (інсулінозалежний).

Щороку понад 3 мільйони хворих на цукровий діабет вмирає від таких ускладнень хвороби як інфаркт, інсульт і ниркова недостатність. Це захворювання є причиною тяжких iнвалiдизуючих ускладнень, таких як сліпота, ниркова та судинна недостатність, серцева недостатність та інші.

Особливо катастрофічне зростання захворюваності пов'язано з цукровим діабетом 2 типу, частка якого становить більше 85% всіх випадків, і який в значній мірі є результатом зайвої ваги і фізичної інертності.  До речі, для його профілактики ефективні прості заходи з підтримки здорового способу життя та правильного харчування.

Основними заходами лікування такої хвороби є: досягнення нормоглікемії, терапія хронічних ускладнень та супутніх захворювань, корекція індивідуальних факторів ризику, зміна способу життя та харчування.

І щороку, завдяки діяльності Міжнародної діабетичної федерації, Всесвітній день боротьби з діабетом охоплює мільйони людей у ​​всьому світі і об'єднує діабетичні суспільства 160 країн, з метою підвищення обізнаності про цукровий діабет та його ускладнень. Генеральна Асамблея ООН у своїй резолюції також пропонує державам-членам розробити національні програми по боротьбі з цукровим діабетом і доглядом за особами з даним захворюванням.

До того ж щороку затверджується певна тема Дня, яка безпосередньо стосується осіб з діабетом, девіз цього року «Діабет і сім'я».