16 днів проти насильства

16 днів проти насилляЗ 25 листопада до 10 грудня в усіх регіонах України буде проходити міжнародна акція «16 днів проти насильства», в рамках якої проводяться заходи з попередження і подолання насильства в сім’ї.

 

Ідея запровадження заходу ініційована Центром Жіночого Глобального лідерства у 1991 році, а офіційно цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1999 році.

Міжнародна спільнота щорічно підтримує акцію «16 днів проти насильства». Громадяни, державні громадські урядові та неурядові організації з більш ніж 100 країн світу об’єднують свої зусилля щодо збільшення розуміння та обізнаності про всі форми насильства у співвітчизників, створення в конкретному регіоні або окремій державі соціального простору, вільного від насильства.

Україна приєдналася до акції «16 днів проти насильства» у 2001 році, а вже через рік заходи пройшли вже у 20 регіонах України, об’єднали 75 всеукраїнських громадських організацій та широке коло представників державних структур. Подібна активність свідчить про актуальність проблеми подолання насильства в нашій державі, пошук в громадах та владних структурах оптимального механізму реагування як на спільні соціальні проблеми, так і на конкретну людську біду.

Дати початку та завершення Міжнародної акції вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

У цей шістнадцятиденний період входять важливі для демократичної спільноти дати:

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

5 грудня – Міжнародний день волонтера;

6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;

10 грудня – Міжнародний день прав людини.

Таким чином, майже кожен день з 25 листопада до 10 грудня визначений фактами та аргументами, про які необхідно інформувати громадян, сприяючи тим самим утвердженню основоположних прав і свобод.

До проведення акції «16 днів проти насильства» може долучитися:

кожна особа, яка своїми власними діями (підтримкою, розповіддю про власний досвід, порадою) може призупинити насильницькі дії; яка говорить вголос про неприпустимість побиття, психологічного, фізичного та інших видів насильства, про зґвалтування та про приниження жінок і дівчат, чоловіків і хлопців на роботі, в родині, серед друзів чи колег;

кожна організація, яка може долучитися до проведення даного заходу, провести будь-який захід спільно з іншими організаціями.