Віктор Ляшко: Німеччина прийняла на лікування значну кількість українських пацієнтів

LKНімеччина стала однією з країн, яка прийняла на лікування найбільше українських пацієнтів, зокрема з мінно-вибуховими травмами та хронічними захворюваннями. Про це Віктор Ляшко повідомив під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Німеччини в Україні Анкою Фельдгузен.

За словами міністра охорони здоров'я, за майже три місяці війни Україна відчула потужне плече підтримки від німецьких партнерів: від надання гуманітарної допомоги до підтримки українських ініціатив на міжнародній арені. 

«Сьогодні ще раз пересвідчився, що Україна має в ЄС надійного друга — Німеччину, яка надає надзвичайну підтримку нашій системі охорони здоров'я. З початку війни спільними зусиллями нам вдалося евакуювати до німецьких клінік понад 100 поранених українців. Також ми продовжуємо отримувати численні медичні гуманітарні вантажі від уряду Німеччини, бізнесу  та благодійних організацій», — заявив Віктор Ляшко під час зустрічі.

Україна та Німеччина також обговорюють налагодження співпраці у питаннях реабілітації та протезування.  Через розв'язану росією війну сотні українців, серед яких і діти, втратили кінцівки і в майбутньому потребуватимуть протезів. 

Нині МОЗ проводить перемовини, зокрема й з німецькими партнерами, аби частину виробництва компаній, які займаються виготовленням протезів, розташувати на українській території. Це дозволить не лише якісно підібрати протез кожному, хто його потребуватиме, а й обслуговувати їх в майбутньому. 

Віктор Ляшко також наголосив, що для українських медиків наразі важливо перейняти досвід німецьких колег, які використовують передові технології для лікування опікових травм. На Львівщині вже працює центр, який спеціалізується на лікуванні опіків. Досвід європейських медиків дозволить якнайкраще надавати допомогу постраждалим з опіками в Україні, а не відправляти пацієнтів до закордонних клінік.

 

Пресцентр МОЗ України