У Запорізькій обласній клінічній лікарні пройшов Перший українсько-польський симпозіум

simpoz24011818-19 січня на базі Запорізької обласної клінічної лікарні пройшов Перший українсько-польський симпозіум «Актуальні питання інтервенційної кардіології і ангіології». Протягом двох днів в головній установі області налагоджували міжнародне співробітництво та обмінювалися досвідом з польськими колегами провідні кардіологи України.

У рамках проекту Запорізьку обласну клінічну лікарню відвідали Роберт Прочка, керівник відділу ангіології Центру кардіології м. Юзефів і Гжегош Хоніш, провідний кардіолог Селезійского центру хвороб серця м. Забже. Фахівці виступили з науковими доповідями і спільно з українськими колегами провели 5 операцій пацієнтам зі складними патологіями серця і судин.

Тема науково-практичного симпозіуму сьогодні як ніколи актуальна для України: 68% смертей в нашій країні викликані саме серцево-судинними захворюваннями. Такі трагічні показники вивели Україну на перше місце в Європі за смертністю від цієї групи хвороб. Сусідня Польща за останні 10-15 років зробила колосальний прорив у розвитку кардіології та побудувала прекрасну систему надання планової та екстреної допомоги пацієнтам, які страждають на серцево-судинну патологію. Польським колегам вдається врятувати до 95% хворих з гострим інфарктом міокарда.

Важливу роль в цьому відіграє і своєчасне звернення пацієнтів - в перші години після прояву тривожних симптомів. У Польщі, наприклад, в місті з населенням 180-200 тис. осіб працює близько 10 ангіографів, настільки широко це обладнання використовується для діагностики і лікування хвороб серця і судин. На відміну від нашої країни, в сусідній державі і медики, і пацієнти обізнані про переваги мініінвазивних методів обстежень, що і дозволило значно знизити показники смертності від серцево-судинних патологій.

Головною метою українсько-польського симпозіуму стало запозичення успішного досвіду сусідньої держави і підвищення кваліфікації лікарів медичних закладів усіх рівнів. «Основне наше завдання - підвищення професійного рівня і компетенції не тільки лікарів обласної лікарні, а й терапевтів, кардіологів, сімейних лікарів, які повинні своєчасно направляти пацієнтів на діагностику і лікування. Парадоксально, що в Запоріжжі є два багатофункціональних ангіографа, які не задіяні навіть на половину своєї потужності попри надзвичайно високу потребу в обстеженні і хірургії різних судинних басейнів. Сьогодні ми спробуємо закрити цю прогалину, вибудувати взаємодію між лікарями первинної ланки і спеціалізованими центрами, керуючись прогресивним досвідом польських колег», - коментує Ігор Шишка, головний лікар Запорізької обласної клінічної лікарні.

Варто відзначити, що всього 4 українських медустанови приймають такий масштабний міжнародний симпозіум. Запорізька обласна клінічна лікарня стала однією з них завдяки величезному науково-практичного потенціалу, досвіду співробітників кафедр ЗДМУ і ЗМАПО, високій кваліфікації хірургів і сучасному технічному оснащенню. Після проведення спільних операцій польські колеги також високо оцінили можливості ангіографічного комплексу Toshiba в ЗОКЛ. Вони відзначили надточну візуалізацію і деталізацію, а також широкий доступ до пацієнта завдяки наявності рухомої С-арки і підкреслили, що апарат відповідає всім вимогам для проведення втручань європейського рівня.

Перед приїздом фахівців з Польщі запорізькі кардіологи відібрали 5 пацієнтів з важкими ураженнями серцевих і периферичних судин. Разом з хірургами обласної лікарні польські колеги провели їм операції з установки стентів, наданих ТМ Balton. Завдяки цим втручанням пацієнти уникли розвитку інфарктів, інсультів, одного з них вдалося врятувати від ампутації ноги.

Віталій Іванович, один з прооперованих пацієнтів з ішемічною хворобою серця, вже на наступний день після стентування розповів, що відчуває себе набагато краще. Його більше не мучить задишка і біль в грудях, він і сам не вірить, що тільки вчора був на операційному столі, а вже завтра - виписується додому. В цьому і полягає головна перевага малотравматичних методів діагностики і лікування за допомогою агіографічногообладнання. У всьому світі хірурги віддають перевагу саме ендоваскулярним методикам завдяки їх мінімальній травматичності (невеликий прокол замість розрізів), швидкому відновленню пацієнтів після операцій (1-2 дні).

Роберт Прочка, керівник відділу ангіології Центру кардіології м. Юзефів (Польща), зазначив, що в Польщі подібні операції проводять більше 10 років: «Ідея співпраці із запорізькими хірургами народилася, щоб допомогти лікарям у розвитку ендоваскулярної хірургії. У нашій країні судинна хірургія, в тому числі і мініінвазивна, розвивається семимильними кроками, тому подібні операції у нас на потоці. Цей симпозіум показав, що і в обласній лікарні міста Запоріжжя є всі можливості, щоб в такому ж обсязі, як і в Польщі оперувати пацієнтів. У вас відмінні фахівці, і технічне забезпечення як в провідних клініках Варшави».

Польща є прикладом успішної боротьби з серцево-судинними захворюваннями, як зазначає Юрій Колесник, ректор Запорізького державного медуніверситету, д.мед.н., професор, Заслужений діяч науки і техніки України: «Я щороку буваю в м. Вроцлав і бачу, як розвивається кардіологія в сусідній країні. Нам є чому повчитися у польських колег, але і їм є що у нас почерпнути. Нехай наша взаємодія стане міцним фундаментом для роботи, обміну думками, підвищення професіоналізму і якості надання допомоги тим, хто її потребує».

Заради важливої події в Запоріжжя з'їхалися лікарі з усієї України: понад 150 фахівців різних напрямків, студенти медичних ВНЗ. Взяли участь у відкритті і підтримали міжнародний захід представники влади Григорій Самардак, голова Запорізької облради, Едуард Гугнін, заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації, Вікторія Клименко, директор Департаменту охорони здоров'я Запорізької облдержадміністрації.

Вікторія Іванівна наголосила, що програма по боротьбі з серцево-судинними захворюваннями в цьому році отримала максимальну матеріальну підтримку. За її словами, за рік в області трапляється близько 3 тисяч інфарктів і при цих гострих станах пацієнти забезпечуються стентами за рахунок обласного бюджету.

Польські кардіологи відвідали Запорізьку обласну клінічну лікарню вперше, але українсько-польське співробітництво триває вже не перший рік. Фахівці ЗОКЛ неодноразово відвідували польські кардіоцентри, проходили там стажування і вже впроваджують закордонні підходи в лікуванні запорізьких пацієнтів. І перший українсько-польський симпозіум став ще одним серйозним кроком на шляху удосконалення якості надання допомоги пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями.

simpoz2401181simpoz2401182simpoz2401183