Відбулася колегія департаменту охорони здоров'я Запорізької міської ради

220218

Сьогодні відбулася колегія департаменту охорони здоров'я Запорізької міської ради. Головне питання порядку денного – підсумки роботи галузі у 2017 році. В роботі колегії взяли участь заступник міського голови Валерій Еделєв, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Маляренко А.Є., депутати міської ради, головні лікарі медичних закладів.

Роботу колегії відкрив заступник міського голови Валерій Еделєв, він подякував медикам за їх працю та відзначив, що міська влада намагається спрямувати максимально можливе фінансування на галузь охорони здоров’я.

«У 2017 році в структурі міського бюджету збільшилося фінансування галузі медицини з 10,2% до 14,4%. Були прийняті дві фінансово-забезпечені міські програми для вирішення проблем галузі, впроваджені надбавки для медпрацівників. На поточний рік ми визначили 11 об’єктів, які в цьому році реально запустити в експлуатацію», - сказав Валерій Еделєв.

Під час засідання колегії із докладом про підсумки роботи галузі у минулому році виступила директор департаменту охорони здоров'я міської ради Вікторія Ушакова. За її словами однією з передумов якісного надання медичної допомоги є достатнє матеріально-технічне оснащення медичних закладів, належні умови перебування пацієнтів та забезпечення медикаментами. Виконання цих заходів передбачене двома міськими програмами: «Охорона здоров’я міста Запоріжжя на період 2016-2018 рр.» та «Програма розвитку первинної медико-санітарної допомоги міста Запоріжжя на 2017 рік».

«Для закладів первинної ланки були закуплені 34 спеціалізованих автомобіля на загальну суму понад 10 млн. грн. Центри отримали у повному обсязі електрокардіографи, комп’ютери, всі реєстратури оснащені сучасними телевізорами, які допомагають вести роз’яснювальну роботу серед населення. Активно впроваджується електронний запис до сімейних лікарів. В рамках реалізації програми «Охорона здоров’я» повністю забезпечено за бюджетні кошти надання медичної допомоги всім постраждалим, які звертаються до травмпунктів 9-ї лікарні та лікарні екстреної допомоги, а також реанімаційного відділення 5-ї дитячої лікарні. Крім того, збільшені видатки на лікування ветеранів війни, учасників бойових дій. У рамках програми придбані штучні кришталики, ендопротези великих суглобів, цукрознижуючі препарати. Також збільшене фінансування на пільгове зубопротезування. Унікальною особливістю цього року стало те, що витрати на проведення операції із заміни кришталика ока та ендопротезування для пільгових категорій населення відбувалися за рахунок бюджетних коштів. Тоді як у попередні роки витрати на проведення операції доводилося сплачувати пацієнтам. Для медичних закладів другого рівня було придбано 16 санітарних автомобілів та реанімобіль для неонатальної бригади 5-ї дитячої лікарні», - відзначила Вікторія Ушакова.

У 2017 році на проведення капітальних ремонтів і реконструкцій було спрямовано 38,5 млн. грн. Ремонтними роботами були охоплені 59 об’єктів 30 закладів охорони здоров’я. Розпочата у 2016 році програма заміни ліфтового господарства успішно продовжується, у минулому році введено в експлуатацію 10 медичних ліфтів у 6 закладах. Також було успішно реалізовано перший етап програми «Вікна», у 15 медичних закладах замінено 926 вікон на загальну суму 10 млн. грн.

Ще одним досягненням галузі охорони здоров’я у минулому році Вікторія Ушакова назвала введення в експлуатацію міського діалізного центру на базі КУ «Запорізька міська клінічна лікарня № 10».

За рахунок заходів міських програм стало можливим оснащення лікарень сучасним діагностичним, операційним, реанімаційним обладнанням.

«Протягом 2016-2017 років заклади отримали 1298 одиниць сучасного медичного обладнання, комп’ютерної техніки, санітарного транспорту на загальну суму майже 200 млн. грн. Це позитивно вплинуло на якість діагностики та лікування. Заклади охорони здоров’я були укомплектовані сучасним рентгенологічним обладнанням - це комп’ютерний томограф для лікарні екстреної допомоги, шість цифрових рентген апаратів, 3 цифрових флюорографи, цифровий мамограф, ультразвуковим обладнанням - це 6 УЗД апаратів експерт-класу, 18 одиниць ендоскопічного обладнання, 49 апаратів ШВЛ и 25 стоматологічних установок», - сказала Вікторія Ушакова.

Серед стратегічних завдань розвитку галузі охорони здоров’я міста Вікторія Ушакова відзначила подальше зміцнення матеріально-технічної бази, створення лікарень інтенсивного лікування, продовження оптимізації мережі медичних закладів та розвиток первинної медико-санітарної допомоги.