Підвищений артеріальний тиск як фактор ризику виникнення серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань

   Найважливіша цінність для людини - її здоров'я. Збереження власного здоров'я – запорука активного довголіття.

     Серед великої кількості приладів, які дозволяють стежити за основними параметрами здоров'я людини, важливо виділити тонометр. Помилково вважати, що цей прилад потрібен тільки тим людям, які страждають підвищеним або зниженим тиском. Тонометр незамінний для вимірювання тиску абсолютно кожної людини.

 Тонометр допомагає діагностувати гіпертонію - хворобу, яка може не проявлятися роками, а згодом раптово привести до серцево-судинних та судинно-мозкових катастроф: інсульту, ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда, серцевої недостатності і т.д.

   Завдяки реалізації субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системикровообігу у Запорізькій області» в рамках спільного проекту МОЗ України зі Світовимбанком «Поліпшення здоров'я на службі у людей» для закладів охорони здоров’я первинної медико-санітарної допомоги Запорізької областізакуплено 1807 тонометрів, загальною вартістю більше 1 млн. грн.

  Якщо у людини вперше виявлено підвищений артеріальний тиск, необхідно переконатися, що це артеріальна гіпертензія, вимірявши артеріальний тиск ще 2–3 рази протягом місяця.

   Якщо при повторних вимірюваннях артеріальний тиск знову буде підвищеним, необхідно звертатись до сімейного лікаря та безкоштовно отримати щоденник пацієнта, де можна зафіксувати щоденні показники артеріального тиску, після чого сімейний лікар вирішить, яке медикаментозне лікування призначити в тому чи іншому випадку, дасть поради щодо дієти та нормалізації способу життя.