Розширене засідання колегії Департаменту охорони здоров'я

11.04.2018 відбулося розширене засідання колегії Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації «Про підсумки діяльності галузі охорони здоров’я області за 2017 рік». 

Крім того, на колегії розглянуті питання:

1.    Про стан організації надання невідкладної медичної допомоги населенню Михайлівського району.

2.    Про стан захворюваності населення Запорізької області на інфекційні захворювання. Проблемні питання у проведенні імунопрофілактики населення Запорізької області.

3.    Особливості реформування первинної медико-санітарної допомоги.

Система охорони здоров’я як держави, так і області поступово оптимізує свою діяльність, спрямовану на досягнення головної мети: забезпечення доступності та якості медичного обслуговування заради поліпшення стану здоров’я населення, зниження показників захворюваності, смертності, збільшення тривалості життя та активного довголіття.

В ході децентралізації в області створено 11 центрів первинної медико-санітарної допомоги об’єднаних територіальних громад. На цей час первинну медичну допомогу в сільській місцевості надають: 31 центр первинної медико-санітарної допомоги, 185 амбулаторій загальної практики-сімейної медицини, 354 фельдшерсько-акушерських та фельдшерських пунктів.

Галузь охорони здоров’я регіону активно підтримує реалізацію програми Уряду України «Доступні ліки» щодо реімбурсації вартості медичних препаратів для хворих на цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму. На ці заходи медичною субвенцією для Запорізької області передбачено 31495,2 тис. грн. Реалізація проекту МОЗ України щодо реімбурсації вартості медичних препаратів дозволила зробити лікарські засоби для вищезазначених категорій хворих більш доступними.

Програмою скористалося 280 367 осіб, або 60,4% від загальної кількості пацієнтів диспансерної групи, у т.ч. з серцево-судинними захворюваннями - 242234 (59%),   бронхіальною астмою – 6964 (79,6%), цукровим діабетом – 31169 (67,7%).

Як свідчать дані моніторингу модернізації первинної медичної допомоги за 2017 рік показник укомплектованості лікарями загальної практики-сімейними лікарями в закладах первинної медичної допомоги для обслуговування міського населення становить 75,8% Враховуючи, що на сьогодні відмінено регламентоване навантаження на лікарів первинної ланки та враховуючи орієнтовне навантаження згідно з наказом МОЗ України від 19.03.2018 № 504 "Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги" укомплектованість сімейними лікарями достатня, як і матеріально-технічна база для лікаря первинної ланки.

На виконання Закону України «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості», постанови Кабінету Міністрів України від 06.12.2017 № 983 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості» видано розпорядження голови обласної державної адміністрації від 11.01.2018 № 12 «Про організацію виконання першочергових заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості», яким створена та затверджена робочу групу – Медична рада реформ, до складу якої входять представники обласної державної адміністрації, голови райдержадміністрацій області та голови об’єднаних територіальних громад.

Згідно зі спільним наказом Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 06.02.2018 № 178/24 «Про затвердження Порядку формування спроможних мереж надання первинної медичної допомоги» та з урахуванням рекомендацій, надісланих Міністерством охорони здоров’я України листом від 16.03.2018 № 19.1-09-414/6759, Медичною радою реформ розроблено та представлено Міністерству охорони здоров’я України проект плану спроможної мережі надання первинної медичної допомоги Запорізької області.

Проектом плану спроможної мережі надання первинної медичної допомоги в області передбачено функціонування: 22 центрів первинної медико-санітарної допомоги, 48 амбулаторій групової практики, 95 амбулаторій моно-практики, 208 пунктів здоров’я, 6 фельдшерсько-акушерських пунктів та 31 фельдшерського пункту.

На реформування регіональних систем охорони здоров’я для здійснення заходів з виконання спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі людей» у 2017 році виділено 104 705,4 тис. грн. (2016 рік - 31 014,5 тис. грн.), профінансовано на 01.01.2018 – 36 027,838 тис. грн., виконання склало – 36 027,838 тис. грн.

У рамках реалізації Субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Запорізькій області»   проведено:

закупівлю необхідного медичного обладнання для Центрів ПМСД згідно з табелем оснащення ЦПМСД на загальну суму 19835 520,35 грн.

оновлення меблів як медичних, так і звичайних для Центрів ПМСД, що використовуються в процесі праці на загальну суму 8 053 229,12 грн.;

друк печатної продукції (буклети, щоденники здоров’я, амбулаторні картки та ін.) на загальну суму 3 986,4 тис. грн.

Меблі, обладнання, вся готова печатна продукція були передані 32 Центрам ПМСД та закладам охорони здоров’я обласного підпорядкування.

У рамках реалізації поведено закупівлю мультимедійного обладнання для 32 центрів первинної медико-санітарної допомоги, що дозволило розпочати розвиток телемедицини та впровадити дистанційне навчання сімейних лікарів та керівників центрів первинної медико-санітарної допомоги.

19 грудня 2017 року КУ «Обласний медичний центр серцево-судинних захворювань» ЗОР одержав стаціонарну ангіографічну систему Орtima IGS 330, придбану за рахунок видатків субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2017 році, що покращить якість надання медичної допомоги хворим на гострий коронарний синдром, виявлення хворих з високим ризиком інфаркту міокарду, зниження рівня госпітальної летальності у пацієнтів з гострим інфарктом міокарду та покращить відбір хворих на кардіохірургічне лікування.

З 02 квітня 2018 року в Україні розпочато кампанію з підписання декларацій про вибір лікарів з надання первинної медичної допомоги «Лікар для кожної сім’ї».

Обрати свого лікаря – означає підписати декларацію з сімейним лікарем або терапевтом чи педіатром.

Декларація – це форма заяви. Пацієнт повідомляє, що обрав саме цього лікаря і цей заклад. Тоді з липня поточного року гроші з податків громадян підуть до лікаря, якому вони довірили своє здоров’я.

У липні 2018 року дохід закладів охорони здоров’я первинної медичної допомоги буде залежати від кількості підписаних декларацій з пацієнтами.

Головною стратегією охорони здоров’я регіону залишається профілактична діяльність, як основна форма роботи з населенням щодо своєчасного запобігання, виявлення та лікування захворювань та формування здорового способу життя населення області.