В області відбулося засідання круглого столу в підтримку обізнаності щодо імунодефіцитів

Всесвітній тиждень первинних імунодефіцитів (далі ПІД) триває з 22 по 29 квітня 2018 року, головною метою якого є привернення уваги громадськості до проблем орфанних захворювань як загалом, так і підвищення обізнаності та інформування суспільства про первинні імунодефіцити зокрема. В Запорізькій області у рамках тижня ПІД відбулося засідання круглого столу «Досліджуй. Діагностуй. Лікуй».

У заході взяли участь фахівці Департаменту охорони здоров’я Запорізької обласної та міської рад, ДЗ «Запорізька медична академія післядипломної освіти», Львівського національного медичного університету  ім. Данила Галицького, громадської організації «Рідкісні імунні захворювання», представники засобів масової інформації та медичної спільноти.

Первинні імунодефіцити – це вроджені порушення імунної системи, які розвиваються в результаті генетичних дефектів. ПІД часто проявляються у вигляді «звичайних» інфекцій, іноді призводячи до того, що лікарі лікують інфекцію випускаючи з виду основну причину захворювання, дозволяючи хворобі повторюватися і залишаючи пацієнта уразливим до пошкоджень життєво важливих органів, інвалідності або навіть смерті.

Учасники заходу поклали надію на подальшу плідну співпрацю громадських неурядових організацій з представниками влади, яка дасть змогу вирішити всі гострі питання щодо проблеми первинних імунодефіцитів.