Холера

Збудники холери потрапляють до організму людини тільки через рот при вживанні нею забрудненої води та їжі, а також при дотиках до предметів, забруднених виділеннями хворого.

Причиною зараження бувають також мухи, які на лапках переносять холерні вібріони на харчові продукти. Про це розповів директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В.Громашевського АМН України Віктор Марієвський.

З моменту зараження до появи перших клінічних симптомів холери проходить від 6 годин до 3 діб.

Встановлено, що проблема холери тільки на 10% - медична. Це виявлення хворих і засобів передачі збудників інфекції, госпіталізація і лікування хворих, ізоляція чи обстеження людей, що спілкуються із хворими, дезінфекційні заходи.

В разі виявлення збудника холери, необхідно вживати питну воду гарантованої якості, безпечні в епідемічному розумінні харчові продукти тощо.

50% захворювань виникає з вини самих людей через порушення елементарних правил гігієни: люди забувають мити руки, вживають немиті овочі та фрукти, купаються і ловлять рибу в заборонених місцях, купують продукти у випадкових, не пристосованих для цього місцях, несвоєчасно звертаються до лікаря.

Таким чином, багато що в запобіганні холери залежить від кожного окремо. Якщо виконувати необхідні правила, можна запобігти розповсюдженню захворювання.