Спрощено процедуру видачі рецептів на ліки за програмою «Доступні ліки» та медичного свідоцтва про народження

moz.newУ  зв’язку із введенням воєнного стану на території України та для того, щоб українці могли отримати життєво важливі ліки та послуги під час воєнних дій, Міністерство охорони здоров’я спростило процедуру видачі рецептів на ліки, які можна отримати безоплатно або з незначною доплатою за програмою «Доступні ліки», а також реєстрацію новонароджених.

Нова процедура закріплена в наказі МОЗ України від 28.02.2022 № 388 «Щодо забезпечення функціонування галузі охорони здоров’я».

 Відтепер, якщо у пацієнта немає можливості отримати електронний рецепт на «доступні ліки», цей рецепт можна отримати у паперовому вигляді у будь-якого лікаря, який надає первинну медичну допомогу, незалежно від того, чи у пацієнта підписана декларація з цим лікарем.

 Аптеки мають приймати паперові рецепти на ліки, які входять в урядову програму реімбурсації «Доступні ліки», та обліковувати їх у паперовій формі.  Медичні працівники можуть внести медичні записи про виданий рецепт до реєстру електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) після появи відповідної технічної можливості в системі за схемою, описаною детально в наказі.  

Нагадаємо, що за програмою «Доступні ліки» пацієнти можуть отримати в аптеках безоплатно або з невеликою доплатою препарати для лікування наступних захворювань: серцево-судинні захворювання; бронхіальна астма; діабет ІІ типу; цукровий та нецукровий діабет; розлади психіки та поведінки; епілепсія.

Також, тепер заклади охорони здоров'я, які мають ліцензію на роботу у сфері «акушерство та гінекологія» і надають медичну допомогу при пологах, можуть видавати медичне свідоцтво про народження дитини відповідно до Інструкції щодо заповнення та видачі медичного свідоцтва про народження, форма № 103/о.

 

Пресцентр МОЗ України